Ongelmahevosia ei ole, ainoastaan hevosia joilla on ihmisongelmia.
Tämä sanonta kertoo aika hyvin mistä on kyse; ”ongelmahevosia” ei siis ole, mutta on olemassa hevosia, jotka eivät meitä ymmärrä, eli nämä hevoset ovat meille ongelmaisia. Ongelmat saattaa olla aggressiivinen käyttäytyminen, vaikeuksia ratsastaessa (pukittelu, ryntäily, vastahakoisuus, pään heiluttelu) tai lastausongelmia yms.
Ongelmakäyttäytyminen on yleensä opittua
Harvoin on kuitenkaan kyse luonneviasta, eli hevoset eivät synny ongelmana, vain ongelmakäyttäytyminen on opittu käyttäytyminen. Jotta ongelmaan löytyisi ratkaisun, täytyy ensin katsoa ongelmaa hevosen näkökulmasta ja yrittää miettiä mistä se johtuu. Ensin kannattaa sulkea pois kaikki terveydelliset syyt, eli täytyy varmistaa, ettei hevosella on kipua – etenkin jos on kyse aggressiivisesti käyttäytyvästä tai pukittelevasta hevosesta. Tähän tutkimukseen tarvitaan ammattilainen: hyvä, mieluiten hevosiin erikoistunut eläinlääkäri, hieroja, fysioterapeutti, osteopaatti, kiropraktikko tai kavioidenhoitaja. Ja kannattaa kysyä eri ammattilaisten mielipidettä. Vaikka yksi ammattilainen ei löydä hevosessa vikaa, niin ei se valitettavasti aina tarkoita että hevonen olisi terve.
Käytös voi johtua kivusta tai heikosta fysiikasta
Joskus hevosella ei ole varsinaista kipua tai fyysistä rajoitusta, mutta sillä saattaa olla niin huono tasapaino tai niin reilu toispuoleisuus (taipuu esim. enemmän/helpommin yhdelle puolelle kuin toiselle), että se on sen takia hermostunut ja pyrkii pakoon tai on vastahakoinen liikkumaan. Tässä tapauksessa hevonen voi saada apua mm. klassisesta maastakäsintyöskentelystä, missä sitä voi jumpata ja venytellä liikkeessä puolelta toiseen ja opettaa kantamaan painonsa oikeinpäin.
Johdonmukaisuudella tuloksiin
Joskus voi olla kyse hevosesta jota on kohdeltu huonosti tai jopa pahoinpidelty – herkälle hevoselle riittää, ettei käsittely on ollut tarpeeksi johdonmukainen. Mutta kuten Buck Brannaman on sanonut, silloin ei auta olla hevoselle vain kiltti, jolloin hevosesta tulee vain pilattu pahoinpidellynuhri. Olipa syy mitä tahansa ratkaisu on aina rauhallinen, johdonmukainen kohtelu, missä hevonen ymmärtää mitä sen kuuluu tehdä ja se saa turvaa säännöistä ja ihmisen rauhallisesta johtajuudesta. Tämän takia on tärkeää, että myös hevosen omistaja osallistuu hevosen uudelleenkoulukseen, koska muuten koulutus saattaa mennä hukkaan, kun hevonen menee kotiin ja kaikki palaa ennalleen. Aina ei kuitenkaan ole kyse hevosesta jota on kohdeltu väkivallalla, joskus voi olla kyse hevosesta, joka on pilattu, eli se luulee, että ihmiset ovat täällä vain sen leikkikaverina tai palvelijana. Ja vaikka on kivaa, että hevonen on meidän ystävämme, niin hauskuus loppuu kun 600 kiloa istuu sylissä. Eli tässäkin tapauksessa täytyy rauhallisella, johdonmukaisella kohtelulla selittää hevoselle miten sen täytyy käyttäytyä, jotta sen ympärillä on turvallista olla. Joskus on myös kyse hevosesta, joka ei luota ihmiseen johtajana ja silloinkin on ratkaisu sama: johdonmukainen kohtelu, josta hevonen huomaa, että ihminen on luotettava johtaja.
Hevosen elinolosuhteet kuntoon
Joskus on myös pakko miettiä hevosen kokonaistilannetta: eli millaisessa talliympäristössä hevonen elää, mitä se syö, onko sillä mahdollisuus toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan, kuten seurustelu muiden hevosten kanssa ja mahdollisuus syödä tarpeeksi korsirehua? Omistajan on pakko miettiä onko hän varautunut esim. siirtämään hevosensa toiselle tallille, jos tilanne niin vaatii, tai vaihtaa omia tavoitteita, jotta ne sopisivat hevoselle? Tai joskus saattaa myös olla tarvetta vaihtaa hevosta, eli toteaa, ettei hevonen ja sen luonteet ja tavoitteet sovi yhteen omiin tavoitteisiin. Ongelmatilanteet vaativat joskus isot ja raskaatkin päätökset; aina ei tarvitse niitä tehdä mutta tilanteesta riippuen kannattaa niihin varautua ja olla rehellinen itselleen, olenko oikeasti varautunut satsaamaan tähän hevoseen ja muuttamaan itseäni. Muuten tuhlaat hevosen uudelleenkoulutukseen vain turhaan rahaa ja aikaa. Mutta jos olet valmis satsaamaan ”ongelmahevoseesi” aikaa, sinä voit myös varautua omaan henkiseen kasvuun ihmisenä – se on yksi parhaimpia puolia työskentelyssä ongelmahevosen kanssa!