Luonnonmukaisempi hevosenpito

Hevosten luonnolliset tarpeet ovat selvästi erilaiset kuin meidän ihmisten. Sen takia on tärkeää, että otamme selvää hevosten elintavoista ja opimme ymmärtämään niiden tarpeita. Hevosten elintärkeisiin tarpeisiin kuuluvat laumaelämä, liikkuminen ja jatkuva korsirehun syöminen.

Luonnolliseen hevosenpitoonhan emme pysty, koska hevosemme elävät kuitenkin kesyhevosina. Luonnonmukainen hevosenpito sen sijaan tarkoittaa mahdollisimman luonnollista hevosenpitoa. Kun haluamme käyttää hevosta omaan käyttötarkoitukseemme, vastuullamme on luoda niille mahdollisimman luonnonmukainen elinympäristö taataksemme niiden hyvinvoinnin.

© Annica Lindström

Granåsan toiminta-ajatuksena on toteuttaa mahdollisimman luonnonmukainen elinympäristö hevosille ja siksi tarjoamme korkeatasoisia pihattopaikkoja.

Luonnossa hevonen vaeltaa lauman mukana kymmeniä kilometrejä vuorokaudessa, käyttää noin 16 tuntia syömiseen ja vain 4 tuntia nukkumiseen. Lauman liikkuessa paikasta toiseen myös hevosten syömä kasvillisuus vaihtelee. Kun hevoset käyttävät paljon aikaa syömiseen, niiden kehon asento on enimmäkseen pää alhaalla rentoutuen.

Luonnonmukaisessa hevosenpidossa voimme mielikuvitusta käyttäen toteuttaa edes osan hevosten luonnollisista tarpeista. Laumassa hevoset voivat toteuttaa sosiaalisia tarpeitaan, joita ovat esimerkiksi toistensa koskeminen ja rapsuttaminen, sekä yhdessä syöminen, lepääminen ja leikkiminen. Pihatossa hevoset voivat liikkua vapaasti ja tarhoja suunnittelemalla voidaan järjestää edes vähän lisää liikuntaa, esimerkiksi tarjoamalla heinää, väkirehua ja vettä eri paikoissa. Ruokintaa suunnittelemalla saadaan hevoselle sopiva ruokavalio ja esimerkiksi automaattiruokintajärjestelmällä hevoset syövät tasaisesti ympäri vuorokauden.

Luonnonmukainen hevosenpito on perustana hyvään yhteistyöhön ihmisen ja hevosen välissä, koska vain mieleltään ja lihaksistoltaan tasapainoinen hevonen voi kehittyä ja toimia kuten hevosen kuuluu. Laumassa asuvat hevoset ovat useimmiten rauhallisia ja harmonisia, kun ne saavat tukea ja turvaa toisten hevosten seurasta ja voivat purkaa ylimääräistä energiaa liikkumalla ja liekkimällä lajitovereiden kanssa. Tämä rauhan ne voivat ottaa mukaansa myös ihmisten seuraan, eli koulutukseen, ratsastukseen tai ajoon.

2020-09-02T11:09:23+00:00
Go to Top