Luonnollinen hevostaito

Yleensä koulutus aloitetaan ihan alusta, eli tavallisilla talutusharjoituksilla (naru)riimussa. Tällöin varmistetaan, että hevonen tietää myöntää paineelle riimusta, ja että se ymmärtää väistää ihmistä ja esim. käden painetta.

Nämä harjoitukset on kaiken perusta ja niitä kannattaa tehdä kunnolla. Hevonen oppii kuuntelemaan ja kunnioittamaan ihmistä sekä ihmisen kehonkieltä. Se oppii pysymään rauhallisena riimussa ja parhaimmassa tapauksessa se oppii myös ajattelemaan, eikä ylireagoimaan, hankalissa tai pelottavissa tilanteissa, eli se oppii ongelmanratkaisua.

Naruriimu-maastakäsintyöskentelyn jälkeen jatketaan riippuen hevosen (tai sen omistajan) tavoitteesta, joko klassisen ratsastuksen maastakäsintyöskentelyllä – missä hevonen oppii kapsonin* avulla tasapainottamaan omaa kehoaan, jotta se pystyisi myöhemmin esimerkiksi kantamaan ratsastajaa tai vetämään kärryjä oikein päin – tai totutellaan hevosta satulaan, valjaisiin tai jatketaan ongelmatilanteen ratkaisuun.

* Ns. portugalilaisessa kapsonissa liina/ohja kiinnittyy pehmustettuun ketjuun hevosen nenän päällä, mikä auttaa hevosta taivuttamaan niskansa oikein ja pitämään päänsä suorana

2020-01-06T15:24:31+00:00