Hevosilla on erilaiset tarpeet kuin meillä ihmisillä. Siinä missä me ihmiset haluamme myrskysäällä päästä säänsuojaan ja kääriytyä peiton alle, seisovat hevoset mielellään ulkosalla ja tarkkailevat ympäristöään. Hevonen lajina elää laumassa, vaeltaa ja etsii ruokaa ja syö melkein ympäri vuorokauden.

Emme koskaan pysty tarjoamaan hevosillemme täysin niiden lajille tyypillistä elämää, mutta meillä Granåsassa pyrimme tarjoamaan niille hieman luonnollisempaa hevosenelämää, jotta ne voisivat hyvin henkisesti ja fyysisesti. Laumoissa elävät hevoset ovat usein rauhallisempia ja helpommin hallittavissa kuin hevoset, joilla ei ole mahdollisuutta lajityypilliseen vuorovaikutukseen muiden hevosten kanssa. Myös hevosten lihaksilla on mahdollisuus kehittyä eri tavalla, kun ne pääsevät liikkumaan jatkuvasti. Me ihmisetkin hyödymme kaikesta tästä, kun koulutamme tai harjoitamme hevosta tai itseämme – tai vain nautimme hevosten seurassa.

Pihatto

© Katariina Korhonen

Granåsan hevostilalla kaikki hevoset elävät pihatossa ja voivat vapaasti valita ovatko sisällä vai ulkona. Pääsy hevosten sisätiloihin suljetaan vain siivous- ja huoltotöitä varten. Hevoset asuvat viidessä erikokoisessa laumassa, joissa on kussakin noin 5–12 hevosta. Lauman koko riippuu tarhan ja sisätilan koon lisäksi lauman sisäisestä dynamiikasta.

Jokaisella ryhmällä on oma sisätilansa, jossa on makuualustana joko turve- tai hamppupehku. Paras alustamateriaali olisi olki, mutta koska monet hevoset syövät olkia ja jotkut saavat siitä vatsavaivoja, käytämme olkia harkiten.

Granåsassa on myös yksityistä majoitusta hevosille, eli kaksi karsinaa, joilla on omat pienet tarhansa. Ne on tarkoitettu väliaikaiseen majoitukseen hevosille, jotka ovat koulutuksessa, sairaita tai juuri muuttaneet ja tarvitsevat aikaa totutteluun.

Hieman muista hevosista erillään meillä on ”poikalauma” orimaisesti käyttäytyviä ruunia varten, mutta emme ota vastaan yli kolmevuotiaita ​​oreja tai alle 6 kk vanhoja varsoja.

Tarhat ja laitumet

© Kinttu Koipijärvi

Tarhoissamme hevoset voivat vaeltaa vapaasti ja niissä on suureksi osaksi tasainen hiekkapohja. Maasto on kuitenkin vaihtelevaa ja osa tarhoista ovat luonnontilassa, eli niissä on puita, oksia, juuria ja kiviä, jotka antavat erityisesti nuoremmille hevosille jotain ajateltavaa tai pureskeltavaa.

Tarhoista hevosilla on pääsy yli 10 hehtaariin laitumille, joille ne pääsevät myös talvella, kun maa on jäätynyt. Kesäaikaan hevosilla on joko rajoittamaton tai rajoitettu pääsy laitumille lauman keskimääräisestä lihavuuskunnosta riippuen – pullukat laiduntavat toisin sanoen vain osan päivästä 😊

Uudet hevoset

Uusi hevonen totutetaan laumaan sen vieressä olevasta tarhasta käsin tai väliaikaisessa aitauksessa varsinaisen tarhan sisällä. Hevoset saavat tutustua toisiinsa aidan yli muutamasta päivästä pariin viikkoon. Uuden hevosen on helpompi päästä laumaan sisään, kun hevoset ovat jo tuttuja keskenään ja tällöin myös loukkaantumisriski laumaan päästämisen yhteydessä pienenee.

Kengät

Laumoissa millään hevosella ei ole takakenkiä, jotta vakavilta potkuvahingoilta vältyttäisiin niin hyvin kuin mahdollista. (Takakengät ovat sallittuja vain, jos kaikki lauman hevosten omistajat sallivat takakengät yksimielisesti.) Talviaikaan tarhoja hiekoitetaan, jotta hevoset pärjäävät ilman kenkiä ja hokkeja.

Ruokinta

© Katariina Korhonen

Hevosille annetaan heinää pääsääntöisesti neljä kertaa päivässä pienisilmäisistä, ns. slow feeding -heinäverkoista, mikä pakottaa hevoset syömään hiukan hitaammin. Näin ruokailu kestää pidempään ja väli seuraavaan ruokintaan jää lyhyemmäksi. (Joskus meillä on laumoja, joilla on vapaa pääsy heinään ja joita ruokitaan noin kerran päivässä). Tällöin hevoset eivät myöskään levittele syödessään heinää ympäriinsä, jolloin hävikki vähenee, samoin kuin hevosten nielemän hiekan määrää, kun ne eivät syö tallottua heinää.

Heinän määrä vaihtelee lauman hevosten keskimääräisen lihavuuskunnon mukaan. Esimerkiksi tällä hetkellä meillä on pari laumaa, jossa syödään normimäärä heinää ja eri laumat tamma- sekä ruunapullukoille, jotka syövät mahdollisimman rajoitetusti heinää. Jotta hevosten mahat pysyisivät hyvässä kunnossa ja lauman sisäiset levottomuudet vältettäisiin, hevoset on ruokittava riittävällä rehulla, ts. paras tapa olisi vapaa heinää. Valitettavasti monet hevoset eivät kuitenkaan voi syödä vapaasti heinää ilman, että niistä tulee ylipainoisia ja niinpä olemme päättäneet säännöstellä heinää.

Heinän annostelussa on tärkeää huolehtia, että heinäverkkoja on riittävästi, jotta kukaan hevosista ei jää ilman. Ns. pullukkapihatoissamme on heinäautomaatti, jossa hoikemmille hevosille voidaan antaa enemmän heinää kuin muille laumassa. Tämä tarkoittaa, että muu lauma voidaan pitää pienemmällä annostelulla. Automaatin kautta hevoset saavat heinää myös keskellä yötä, jotta ruokintaväli ei ole niin pitkä.

Väkirehua ja kivennäiset syötetään joko ruokinta-automaateista, jotka ovat neljässä viidestä pihatosta, hevosen omistajan toimesta tai kerran päivässä (lisämaksusta, jos hevosella on pääsy automaattiin). Ruokinta-automaatit jakavat kunkin hevosen rehun pieniin annoksiin vuorokauden ympäri, mikä sopii hevosen ruuansulatukselle. Jokaisella hevosella on oma tunniste joko kaulapannassa tai punottuna harjaan, jotta ruokinta-automaatti osaa ruokkia kunkin hevosen yksilöllisesti. Hevosilla voi kestää jonkin aikaa, että ne oppivat miten ruokinta-automaatti toimii, mutta opittuaan sen hevonen kävelee automaattiin, automaatti tunnistaa hevosen ja sulkee takaportin, jotta hevonen saa syödä rehunsa rauhasssa. Syötyään hevonen voi joko poistua eteenpäin etuportin kautta tai peruuttaa ulos takaportista. Jotkut hevoset saattavat aluksi pelätä mennä ruokinta-automaattiin, mutta omistajan ja henkilökunnan yhteistyöllä, useimmat hevoset oppivat yleensä käyttämään automaattia. Tallin henkilökunta tarjoaa aina apua ja neuvoja hevosen totuttamiseksi automaattiin.

Talli ja muut tilat

© Katariina Korhonen

Lämmitettyä tallia käytetään hevosten hoitotilana ja väliaikaisena majoituspaikkana kurssien yhteydessä tai sairaille hevosille. Tallista löytyvät:

  • neljä karsinaa
  • leveä tallikäytävä
  • kaksi vesikarsinaa
  • lämmitetty satulahuone ja kaapit asiakkaille
  • kuivaushuone, jossa tavallinen pesukone satulahuopia ja pyyhkeitä varten
  • pieni rehuhuone

Ratsastuskenttä ja maneesi

© Katariina Korhonen

Granåsasta löytyy

  • ratsastuskenttä 35 x 70 m
  • maneesi noin 21 x 63 m, jonka pohja on kuitua ja hiekkaa
  • pyöröaitaus

Maneesin yhteydessä sijaitsee asiakkaiden käytössä oleva lämmitetty kerhohuone, jossa on wc, suihku ja pieni keittiö. Kerhohuoneesta voi seurata maneesin ja ratsastuskentän tapahtumia. Ratsastajien käytössä on myös estekalusto ja joitain erikoisesteitä.

Maneesia vuokrataan myös ulkopuolisille, katso vuokrausohjeet.