Henkilökunta

Henkilökunta2022-02-15T08:02:02+00:00

Åsa Grönlund

s. 1981 Bromarvissa
Koulutus: fil. kand. aineina ranska ja suomi, kasvatustieteen perusopinnot
Kvisin maatilan omistaja/maajussi/emäntä avomiehen maatilalla Inkoossa
Oy Granåsa Ab:n toimitusjohtaja
CFM Finland Mindfulness-ohjaaja
Kahden lapsen äiti

Olen maatilalta kotoisin ja ensimmäisen oman ponini sain aivan liian nuorena vuonna 1992, joten monia asioita tuli opittua kantapään kautta. Ponista opin loppujen lopuksi aika paljon. Esimerkiksi miten hevosen fyysinen tila vaikuttaa sen käyttäytymiseen. Monia väärinymmärryksiä olisi kuitenkin voitu välttää, jos saatavana olisi ollut asiantuntevaa apua. Ponin takia innostuin myös luonnollisesta hevostaidosta.

Vuonna 2001 aloitin opiskelut ranskan kielen opettajaksi Åbo Akademissa, mutta opiskelut jäivät loppusuoralle, kun ryhdyin rakentamaan Granåsa Hevostilan tallia ja maneesia vuonna 2008. Olin ostanut Kvisin maatilan vuonna 2007 ja vuonna 2009 valmistui talli ja Granåsan toiminta alkoi. Opiskelujen ohella olin jatkanut myös hevosten opisssa.

Ensimmäinen kosketus ns. luonnolliseen hevostaitoon oli tullut jo vuonna 1997 Leslie Desmondin klinikalla. Sen jälkeen olen hakenut oppia suomalaisilta ja ulkomaalaisilta hevostaidon oppimestareilta ja vuosien varrella olen kehittynyt ratsastajana ja hevosten käsittelijänä.

Iso askel eteenpäin tapahtui kesällä 2002, kun kävin Yhdysvalloissa opiskelemassa luonnollista hevostaitoa ja tutustumassa alan ammattilaisiin. Se oli kiinnostava kokemus, jonka aikana opin millaiseen hevostaitoon haluan pyrkiä, ja sain lisää itseluottamusta ja selkeämmän vision omaan työskentelyyni hevosten kanssa. Opin, että maailmassa on monta osaajaa, eli yleensä taitavia ihmisiä, jotka opettavat hevosille ja hevosenomistajille tekniikoita, joilla toimia eri tilanteissa.

Onneksi maailmassa on myös todellisia hevosmiehiä ja -naisia. He näkevät pintaa syvemmälle ja voivat ”pyöritellä hevosta naruriimussa” kymmenen minuuttia ja saada vähän vastahakoisesta ja sammuneesta hevosesta herkän ja kuuliaan ratsun, joka toimii löysin ohjin ja lähes ajatuksen voimalla.

Myöhemmin hevostaitoni on kehittynyt enemmän kohti klassista ratsastusta ja akateemista suuntausta. Vuodesta 2009 alkaen tutustuin mm. Hanna Engströmiin (Academical Art of Riding, Bent Branderup -valmentaja) ja ranskalaiseen valmentajaan Didier Bonlieu’n. Myöhemmin olen ottanut vaikutteita belgialaiselta Catherine Laurentysta, sekä Manolo Mendezin kurssilta, johon pääsin osallistumaan hevosen kanssa vuonna 2019.

Edelleen kaiken perustana on luonnollinen hevostaito, eli sitä kautta opetan hevosille ja ihmisille, miten hevosen ja ihmisien tulisi käyttäytyä reilusti ja turvallisesti yhdessä. Kiinnitän kuitenkin paljon enemmän huomiota nykyään hevosen tapaan liikkua ja sen sekä ratsastajan kehonkäyttöön, mielentilaa unohtamatta. Valmistumiseni mindfulness-ohjaajaksi vuonna 2017 toi hyvän lisän niin omaan kehitykseeni kuin opetukseenikin. Ideana on pitää lyhyitä mindfulnessiin perustuvia kursseja sekä ryhmäohjauksia, joiden avulla voimme yhdistää mindfulnessin tuomaa mielenrauhaa ja tietoisuutta hevosten käsittelyyn ja ratsastastukseen.

Kun muutin Kvisin maatilalle ajattelin, että se olisi loppuelämäni koti – tai ainakin eläkeikään asti – mutta toisin kävi… Vuonna 2017 muutin avomieheni maatilalle lähelle Inkoon kirkonkylää. Työmatka kasvoi, mutta sain myös vähän etäisyyttä työhön, joka oli parin edellisen vuoden aikana vienyt jopa liikaa aikaa ja voimia. Nyt teemme mieheni kanssa yhteistyötä ja tuotamme muun muuassa omat heinämme Granåsan käyttöön. Esikoisemme syntyi tammikuussa 2018 ja elokuussa 2019 saapui toinen lapsemme. Lasten takia Granåsan opetustoiminnan kehittäminen on jäänyt vähän tauolle, mutta jatkuu kuitenkin niin hyvon kuin ehdin. Muu toiminta on jatkunut normaalina tallin kivan henkilökunnan avulla.

Toivottavasti hevosten ja ihmisten seurassa ja elämässä oma oppiminen ja kehittyminen ei  lopu koskaan. Onneksi minulla on parhaat mahdolliset opettajat minun hevos- ja ihmisoppilaissani Granåsasssa. Toivon, että sinäkin tulet Granåsaan oppimaan!

Sara ja Huracan © Kinttu Koipijärvi

Sara Autelo

Sara on Akateemisen Ratsastustaiteen aseenkantaja ja Bent Branderupin sertifioima valmentaja, joka pyörittää omaa yritystoimintaa ja käy opettamassa Akateemista Ratsastustaidetta ympäri Suomea, silloin kuin hän ei auta Granåsassa kaikenmaailman eri työtehtävissä. Sara on usein toimunut Åsan sijaisena.

Puh. 045 257 9577
Lisätietoa Saran kotisivuilta.

Tiia Kähönen

”Olen 30-vuotias hevostenhoitaja. Hevosten kanssa olen ollut tekemisissä 19 vuotta, omia hevosia on ollut kaksi. Aloitin työt Granåsassa oppisopimuksella vuonna 2012 ja sille tielle olen jäänyt. Työtehtäviäni ovat hevosten hyvinvoinnista huolehtiminen ja tallityöt.”

Piia

Piia Palonen

Go to Top