Maastakäsittely

Maastakäsittely voidaan jakaa eri osa-alueisiin. Yhteistä niillä on, että ihmisellä on jalat maassa, eikä istu hevosen selässä.

Kaiken perustana on ”luonnollisen hevostaidon” maastakäsittely, missä ihminen oppii käyttämään kehon kieltä ja energiaa muun muuassa siirtämään hevosta. Pyritään siis niin pitkälle kuin mahdollista matkimaan hevosten omia tapoja toimia, mutta aika pitkälle opetetaan tai on opeteltu hevoselle miten sen pitäisi toimia ihmisten kanssa. Tämä maastakäsittely voidaan myös kutsua (naru)riimutyöskentelyksi, koska hevonen on (naru)riimussa, ellei se ole vapaana pyöröaitauksessa, maneesissa tai tarhassa. Oppilaat oppii miten talutetaan hevosta, ettei se astu jalkoihin, miten siirretään hevosta käytävällä ilman että joutuu työntämään 500 kiloa hevosta voimalla (ei muuten onnistu…), miten hevosta voi juoksuttaa käyttämällä kehon energia, eikä vain raippaa, miten perutetaan hevosta vetämättä riimunnarusta yms. Nämä asiat saattavat tuntua arkipäiväisiltä ja ehkä jopa jonkun mielestä turhista, kunnes törmätään ongelmiin, kuten esim. hevoseen, joka ei halua ottaa kuolaimia suuhun tai mennä traileriin, tai joka hermostuu jäädessään yksin ja karkaa käsistä. Silloin huomaa miten tärkeätä on osata käyttää omaa kehokieltä ja oikeat avut ja oikea asenne ratkaisemaan ongelmia.

Maastakäsin © Katariina Korhonen

Maastakäsin © Katariina Korhonen

Voit siis oppia käyttämään kehon kieltä, mielikuvia, oikea asenne (mielessä) ja asento (keholla) sekä oikeanlaista energia hevosen käsittelyssä, sekä lukemaan hevosta ja säätää näitä edellä mainittuja apuja eri hevosille sopiviksi. Samalla voit myös oppia kiittämään hevosta oikeassa paikassa, eli pyytää hevosta tekemään jotain ja lakkaa pyytämästä kun hevonen tekee. Sama periaate toimii myös ratsastaessa ja saattaa kuulosta helpolta, kunnes huomaa, että täytyy myös kiittää hevosta yrittämisestä, eli kun hevonen yrittää löytää ratkaisua, ja ennen kuin se turhautuu, kun ratkaisu ei löydy. Yrityksen huomaaminen vaatii oppilaalta harjoittelua ja todellista läsnäoloa ja keskittymistä, mutta usko tai älä, kun sen osaat, huomaatkin, että tunnet hevosen yrittämisen vaikka riimunnarussa.

Näitä oppeja voit sitten siirtää muuhun työskentelyyn. Voit edelleen jatkaa maastakäsin ja siirtyä vaikka klassiseen maastakäsintyöskentelyyn tai miksei ohjasajoon. Klassisessa maastakäsintyöskentelyssä käytämme yleensä ns portugalilaista kapsonia, eli nahkariimua, jolla on nahalla vuorattu ketju, joka kulkee hevosen nenän yli ja johon kiinnitetään ohja tai liina. Kapsonin ideana on, että hevonen taipuu oikein, nenästä lähtien, eikä esimerkiksi leuka edellä. Tässä työskentelyssä voit oppia suoristamaan hevosen vinouksia, verryttelemään hevosta, venyttelemään sen lihaksia ja opettamaan se liikkumaan oikeassa muodossa, jotta se voisi kantaa ratsastajaa.  Opit myös miten hevoselta pyydetään avo- tai sulkutaivutusta maastakäsin. Klassisessa maastakäsintyöskentelyssä työskennellään kaikissa askellajissa, mutta ohjaaja/”ratsastaja” kävelee koko ajan hevosen vieressä, vaikkapa laukkapiruetissa.

2023-01-12T12:56:18+00:00
Go to Top